duminică, ianuarie 24

Despre noi, ceilalti si iubire

Nu stiu cum sunteti voi, dar atunci cand achizitionez ceva ( o carte, o jucarie, ceva pentru mine ) imi place tare mult sa am grija de acel lucru.

Ati observat si voi ca atunci cand ne aflam la inceputul unei relatii de prietenie ( indiferent de natura ei ) avem tendinta sa ne construim o imagine cat mai buna care sa reziste in timp pentru a place celorlalti?

Doar ca... oamenii se shimba, noi ne schimbam. De ce ne este atat de greu sa acceptam aceste schimbari? De ce este lectia pe care o invatam cel mai greu?

Cum putem fi autentici in relatiile cu ceilalti?

Raspunsul este simplu dar si complicat. Putem oferi iubire in mod autentic, fara sa avem asteptari de la cei din jur abia dupa ce reusim sa ne iertam si sa ne iubim pe noi insine, Este atat de greu sa facem acest lucru pentru ca am fost invatati de la varste fragede sa tinem cont de sentimentele celorlalti fara insa a fi atenti la ceea ce simtim noi.

Si in acest mod am ajuns sa pierdem inocenta si sa ignoram copilul din noi pentru a fi atenti la nevoile celorlalti. Doar ca, astfel ajungem sa ne pierdem identitatea. Pentru ca am invatat de la copilul meu care se simte atat de bine in pielea lui ca pot darui iubire doar atunci cand eu devin iubire, cand ajung sa ma simt bine cu mine, cand ajung sa simt ca si eu contez, ca sunt pretioasa fara sa ma simt vinovata pentru aceste sentimente. Atunci el si cei din jur simt bunatatea, caci bunatatea nu trebuie sa fie conditionata.

Haideti sa acordam fiintei noastre macar atata atentie cata dam acelui lucru marunt dar nou pentru care simtim bucurie.
Caci, la fel cum florile au nevoie de lumina soarelui si energia pamantului pentru a creste frumos tot asa sufletele noastre au nevoie de propria acceptare si blandete.

Cu drag,
Gina

marți, ianuarie 19

Cum am invatat sa ascult

Asa a inceput calatoria mea spre mine. A fost inceputul unei calatorii minunate spre redescoperie, spre redevenire. Aveam mult prea des sentimentul ca fac parte din povestile altora si ca povestea mea inca nu incepuse. Ma pierdusem undeva in arta conversationala si nu stiusem acest lucru.

Vi s-a intamplat vreodata sa povestiti cu cineva drag si totusi sa nu va simtiti intelesi?
Vi s-a intamplat sa vorbiti cu un apropiat si sa-l intrerupeti pentru a-i da un sfat?

Ei bine, DA. Mi se intampla in mod frecvent (inca se mai intampla, atunci cand nu am o prezenta constienta). Insa, acum 10 luni, pentru prima data in cei 35 de ani ai mei, am aflat cum este sa fii cu adevarat ascultat. Se intampla in cadrul unui curs pentru parinti ( Parenting by Connection Starter Class la Hand in Hand Parenting ) unde am gasit acest minunat instrument numit Listening Partnership ( parteneriat in ascultare ). Acesta presupune un timp de ascultare intre doua persoane, timp in care aratam interesul si compasiunea noastra fara a da sfaturi si fara a judeca. A fost cu adevarat eliberator. Ma simteam dintr-o data puternica si sigura pe mine. Parca puteam sa vad lucrurile din mai multe unghiuri. Mi-am dat seama atunci ca pana in acel moment nu stiusem sa ascult cu adevarat (desi, eu asa credeam). Vi s-a intamplat si voua? Astfel, fiind ascultata am putut la randul meu sa-mi dezvolt abilitatea de a-i asculta pe ceilalti si mai ales pe pretiosul meu baietel.

Citind cartea "Parentaj sensibil si inteligent" a lui Daniel Siegel si Mary Hartzell mi s-au intarit si mai mult convingerile: "Abilitatea noastra de a comunica eficient, creand copiilor nostri un sentiment de securitate, tine intr-o masura hotaratoare de modul in care noi am inteles si am integrat evenimentele din propria noastra copilarie".

Pot spune acum ca am cautat "norocul", ca am intalnit in drumul meu oameni si situatii care mi-au intarit credinta ca doar noi suntem stapani pe viata noastra si ca nu datoram fericirea noastra celor din jur. Folosind acest instrument de ascultare am putut sa caut raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveam. Si, simtind acea conectare, au inceput sa apara si solutiile potrivite. In acel moment ma confruntam cu o situatie pentru care ma straduiam sa gasesc o solutie. 

Baietelul meu de nici 2 ani se speriase rau de un caine, atat de rau incat in acea seara dupa ce adormise, la nici 30 de minute s-a trezit si a vomitat. Am stiut atunci ca frica lui fusese puternica si ca voi avea nevoie de foarte mult timp si tact pentru a-l ajuta sa o vindece. Fiind ascultata am gasit energia necesara sa il ascult si sa il indrum.

Asa a inceput calatoria mea si a lui spre vindecare.

Cu drag, 
Gina

luni, ianuarie 18

Seminar " Sa intelegem emotiile copiilor - de unde incepem "

Va invit in data de 31.03.2016 de la ora 18:30 sa povestim despre relatia dintre parinti si copii.

Tema seminarului este " Sa intelegem emotiile copiilor - de unde incepem ". Acest seminar face parte din examenul de certificare ca instructor parental al Hand in Hand Parenting din SUA.

Continutul seminarului:
  • Copiii au nevoie sa se simta conectati cu parintii/bunicii/bonele pentru a putea gandi si functiona bine
  • Cum poate fi afectat comportamentul copiilor cand se simt deconectati
  • Cum pot ascultarea emotiilor si oferirea conectarii sa ajute copiii
  • Doua instrumente Hand in Hand Parenting de conectare : Ascultarea emotiilor si Timpul Special
  • Intrebari si Raspunsuri
  • Concluzii
Durata seminarului: 2 ore

Locatia : Focsani - adresa va fi anuntata ulterior ( in functie de numarul de participanti ).

1


Buna tuturor!

Sunt Gina, am un baietel de 4 ani pe nume Patric,  si sunt pasionata de psihologia copilului.
De asemenea, sunt interesata de educatia Montessori si de dezvoltare personala.
In prezent sunt unul dintre cei 5 instructori de Parenting by Connection din Romania acreditati Hand in Hand Parenting.
Deasemenea sunt educator parental facilitator al Cercului Sigurantei si din toamna anului 2016 am devenit studenta la Psihologie in cadrul UBB Cluj - Napoca. Pentru ca simt sa ofer parintilor informatii de calitate dar si pentru ca simt sa cresc alaturi de copilul meu.
Calatoria spre autocunoastere a aparut o data cu minunea vietii mele, Patric. Am simtit atunci nevoia sa fiu mai buna, sa ofer mai mult, sa fiu prezenta in orice moment. A fost inceputul unei calatorii minunate care va continua pentru tot restul vietii caci, o data ce am deschis acest capitol, mi se pare ca nu imi vor ajunge anii vietii sa citesc tot ce mi-am propus, sa ma joc si sa ma bucur ca SUNTEM.

Multumesc tuturor celor care mi se alatura in aceasta calatorie. Sa crestem impreuna!

Cu drag,
Gina